Besøksadresse Næringshagen:

Søren R Thornes veg 10

7800 Namsos

I Dehli Eiendomsmegling AS yter vi eiendomsmeglingstjenester med særlig vekt på oppgjørsoppdrag samt å yte tjenester til Trøndelag tingrett. Vi benytter Webmegler og Supersøk.

1. Oppgjørsoppdrag; når du har solgt bolig eller et boligselskap.

Har du funnet din kjøper, og vil ha bistand med kjøpekontrakt, tinglysing av skjøte og pantobligasjoner og håndtering av kjøpesum og innfrielse av gjeld, så trenger du et oppgjørsoppdrag.

Vi har også erfaring med oppgjør ved salg av boligaksjeselskaper, og med protokoller for aksjeloven § 8-10.


2. Salg av eiendom

Når du ikke har en kjøper, men vil legge ut eiendommen for salg, tilbyr vi fulle markedsføringsløsninger, og budoppfølging som avsluttes med kontrakt og oppgjør. Eiendomsmeglingsoppdraget følges opp og fullføres fra a til å.


3. Tvangssalg etter avtale med Trøndelag Tingrett.

Det kan være forskjellige årsaker til at eiendom selges under reglene for tvangssalg.

Hvem bestemmer at det blir et tvangssalg?

1) Hvis eier av eiendommen skylder penger, kan kreditor begjære tvangssalg av eiendommen for å få inn sine penger. Begjæringen sendes til Tingretten og Tingretten beslutter at tvangssalg gjennomføres så fremt ikke kravet blir betalt.

2) Hvis det er flere eiere til samme eiendom, et såkalt sameie, og en eller flere av sameierne ønsker å tre ut av sameiet, uten at det oppnås enighet om dette av alle sameierne, kan den som ønsker å tre ut av sameie begjære sameiet oppløst til Tingretten og Tingretten beslutter tvangssalg av hele eiendommen.

Hvordan gjennomføres et tvangssalg av eiendom?

Når Tingretten har besluttet at det skal gjennomføres et tvangssalg av eiendommen blir det av Tingretten oppnevnt enten en eiendomsmegler eller advokat til å være «medhjelper». Denne medhjelperen får i oppgave å gjennomføre salget og oppgjøret av salgsprisen.

Medhjelperen vil kontakte eier/saksøkte for å få opplysninger om eiendommen og vil gjennomføre en befaring av eiendommen sammen med takstmann for å få de opplysninger om eiendommen som er nødvendig for å lage salgsoppgave og annonse for eiendommen. Når salgsoppgave er utarbeidet vil medhjelperen annonsere eiendommen og gjennomføre visninger og budrunder, slik som ved et vanlig salg av eiendom. Det er en målsetting for oss at salget skal gjennomføres, så likt som mulig, som et frivillig salg. Eiendommene vil alltid bli annonsert og det vil bli avholdt visninger og budrunder for å få så god pris på det åpne markedet som mulig.

Når høyeste bud er avklart vil medhjelper legge frem budet til kreditor/saksøker og Tingretten for aksept. Ved Tingrettens aksept (stadfestelse) av budet, vil Tingretten også avgjøre fordelingen av kjøpesummen iht. tinglyste pant og utleggsforretninger.

Overtagelsesdato vil bli fastsatt av Tingretten ved aksept (stadfestelse) av budet, og er normalt 3 måneder frem i tid fra det tidspunkt budet oversendes til Tingretten. Eier/saksøkte plikter å flytte ut av eiendommen innen denne dato.

Hvordan kan et tvangssalg stoppes?

Ved å betale kravet til kreditor som har begjært tvangssalget vil grunnlaget for å gjennomføre tvangssalg ikke lenger være til stede og tvangssalget trekkes.

Hva skjer hvis eier/saksøkte ikke samarbeider?

Om eier/saksøkte velger å ikke samarbeide med medhjelper kan medhjelper enten søke bistand hos Namsfogden for å få gjennomført nødvendig befaring, visning eller lignende, eller om nødvendig begjære fravikelse av eiendommen (utkastelse).

Om eier/saksøkte ved overtagelse ikke flytter ut av eiendommen vil det være kjøper som må begjære fravikelse av eiendommen (utkastelse) hos Namsfogden.

Å ikke samarbeide om salget kan påvirke salgssummen negativt.

Hvem betaler for gjennomføring av tvangssalg?

Når en kreditor begjærer tvangssalg, må kreditor innbetale et rettsgebyr til Tingretten for å få tvangssalget behandlet. Dette gebyret vil av kreditor bli belastet kravet til eier/saksøkte.

Alle salgskostnader hos medhjelper blir trukket fra salgssummen for eiendommen ved oppgjør.

Vanlige stilte spørsmål fra selgerne av eiendom på tvangssalg

Kan man be om at boligen selges ved tvangssalg når man har betalingsproblemer?

Svar: Nei, det er ikke mulig å be om å få selge boligen sin etter reglene om tvangssalg selv om man har betalingsproblemer. Dersom boligen er begjært tvangssolgt av en kreditor, så er det riktignok flere som ønsker å gjennomføre salget, selv om de kunne ha betalt kravet.

Blir jeg kvitt pantegjeld og utleggsgjelda mi ved tvangssalg?

Svar: Når boligen selges så dekker salgssummen gjeld som er påheftet eiendommen, men det som ikke blir dekket blir du fortsatt personlig ansvarlig for. Det er derfor viktig å samarbeide godt for å få så høy salgspris som mulig slik at restgjelda etter salget blir så lav som mulig.

Vanlig stilte spørsmål fra kjøperne av eiendom på tvangssalg

Når kan jeg ta over eiendommen?

Svar: Vanligvis beregner vi 3,5 måned etter at du har vunnet budrunden, og dette er da overtagelsesdato. Det er også mulig å overta tidligere dersom selgeren har flyttet ut av boligen og du har betalt kjøpesummen med omkostninger til oss.

Blir det inngått en kjøpekontrakt?

Svar: Nei, det blir ikke inngått en kjøpekontrakt, men det blir avsagt en kjennelse hvor det bla. vil fremgå at du er eier av eiendommen. Det er Tingretten ved en dommer som signerer på skjøtet, og vi foretar oppgjøret og har kontakten med banken din.